Vrh strane

Najlepša Srbija

suzana 27 januara, 2020 0 comments

Iako Srbija odiše raznolikom prirodnom lepotom, često putujemo van svoje zemlje da bi otkrili zanimljivije destinacije, gledali lepotu prirode i stekli neka nova iskustva i poznanstva. Mogli bi se opkladiti da većina ljudi koja živi u Srbiji nije obišla ni trećinu naše predivne i prirodom bogate zemlje. Srbija ima mnogo toga da ponudi. Par naših omiljenih destinacija koje biste trebali obići ako živite u Srbiji ili je Srbija Vaš izbor samo turistički, možete pročitati u daljem tekstu.

Uvac

Reka Uvac se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, između Nove Varoši i Sjenice, na udaljenosti oko 250 km od Beograda. Reka Uvac protiče između severnih padina veličanstveno lepog Zlatara, južnih ogranaka zlatiborskog planinskog masiva i padina Javora. Uvac je najduža pritoka Lima i ima karakter planinske reke, što omogućava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujući čemu su na ovoj reci podignute tri brane, koje su formirale tri veštačka jezera : Zlatarsko, Sjeničko-Uvačko i Radoinjsko jezero.
Uvac je reka koja nosi mnoge tajne – od izvora ispod misterioznog “Krova Srbije” – Peštera, do ušća u Lim. Posebna vrednost kanjonskih delova doline Uvca su uklješteni meandri čiji rtovi imaju relativnu visinu i do 100 metara. Vrletne litice kanjona Uvca, biljni i životinjski svet, te sastav zemljišta, razlog su što ovo područje često obilaze brojni stručnjaci. Posećuju ga i speleolozi, pokušavajući da poniknu dublje u utrobu strmih recnih obala, jer je samo desetak kilometara severno od Sjenice, Uvac krio jednu od svojih tajni. Dugo su meštani tog kraja i stručnjaci, smatrai da u zaseoku Ušak, sela Gornje Lopiže, postoje Ušačka i Ledena pećina. Niko nije ni slutio da je u krečnjacima Pečanskog brda priroda sagradila jedan od najzanimljivijih prirodnih objekata u Srbiji i svojevrstan prirodni fenomen – jedinstven pećinski sistem dug više od šest hiljada metara, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima. Vertikalni ulaz u jamski deo Ušačke pećine, dužine oko 40 metara, nalazi se nedaleko od prvog ulaza, u predelu koji se naziva Miletin Do. Dno jame je usko, a kroz jedan od dva kanala stiže se do prelepe Velike dvorane. Njen donji deo nagnut je prema Veznom kanalu, kojim se stiže do glavnog prolaza kroz Ušačku pećinu. Na mestu gde počine Vezni kanal odvaja se prolaz sa stubovima, prebogat ukrasima i odakle se može stici do Ledene pećine. Od tog kraja kanala počinje Ledena pećina i završava se izlazom u kanjon Uvca. Ukupna dužina svih kanala tog dela iznosi oko 2.100 metara. Oburvani blokovi krečnjaka, šljunka, glinovita zemlja, govore o dužini procesa nastajanja te pećine. Ukrasi Ledene pećine, u vidu dugačkih draperija i saliva, koji ponegde dostižu i do deset metara, iako deluju hladno, lepotom zaustavljaju dah. Ispod jednog saliva teče potok i posle desetak metara nestaje u pukotini. Izvor bistre vode, zapravo, malo jezero, prepreka je da se priđe dvorani, sa čije se tavanice spuštaju tanki stalaktiti. Uski ravni, strmi ili ponorski kanali, kade s vodom i dvorane Ledene pećine, visokih sredisnjih stubova, koji dostižu visinu i do deset metara, su pravi izazov za avanturiste i ostaju dugo u secanju. Svetlost lampe odbija se od belih vitkih stubova, a poneki su prošarani crvenkastim ili sivkastoplavim nijansama. Takav umetnik u stvaranju neobičnog i lepog može da bude samo strpljiv neimar pun mašte, kakva je priroda. Bajkolika dolina Uvca, gde je izlaz Ušačkog pećinskog sistema, pogodan je za kampovanje, pa ovde, naročito leti, borave mnogi kamperi. Do izlaza može da se priđe prilično lako i da se prošeta stotinak metara, ali je to zadovoljstvo namenjeno samo onima koji su pecinski sistem detaljno istražili, te mogu da prođu kroz lavirinte brojnih kanala. Ko zna, možda se iza odvaljene krečnjačke stene, ukrašene ledenim stalagmitima, krije prolaz u neistraženi svet, skriven duboko u utrobi zemlje…

Rosomački lonci

Rosomački lonci ili kanjon Rosomačke reke, jedan je od najlepših delova prirode u Srbiji. Sakriven je na Staroj planini, u blizini sela Slavinja na samo tridesetak kilometara od Pirota, ali nije puno poznat turistima. Kanjon Rosomače je izgrađen u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.Ovaj prelepi kanjon nije širi od pet, nije viši od 70 i nije duži od 500 metara. Najbolje vreme za posetu ovog dragulja je upravo letnje vreme.

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima. U sedimentima krečnjačkih škriljaca mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti,ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu. Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena, pošto nikad nije toplija od pet do šest stepeni, skoro je nemoguće prići.Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.Meštani kažu da je prolaz kroz kanjon moguć jedino kroz reku, a u blizini je stara vodenica i mala pećina.Po predanju, meštani veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u Visoku. Selo je menjalo lokaciju, da bi se pre četiri veka nastanilo na maloj zaravni pored Rosomačke i Slavinjske reke, koje su bogate rečnim rakom i ribom. U okolini sela postoje arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.
Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućama.  Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se proplanak na kome je stara vodenica. To je idealno mesto za kampovanje. Odatle do kanjona ima još pedesetak metara. Rosomački Lonci su pravi primer prirodnih lepota koje se nalaze u Srbiji, a pri tom su jako malo poznate i posećene. Slažete se da Rosomačke lonce sa pravom možemo nazvati srpski Kolorado?